Blaasinstrumenten!
U kunt les krijgen in de volgende instrumenten:
- Blokfluit
- Dwarsfluit
- Hoorn
- Klarinet
- Panfluit
- Saxofoon
- Trombone
- Trompet
Wij hebben in ons assortiment verschillende soorten blaasinstrumenten.
Als u een blaasinstrument wilt bespelen,
beginnen wij meestal met blokfluitles.
Door te beginnen met blokfluitles krijgt u ervaring met het bespelen met een
blaasinstrument. U leert bijvoorbeeld hoe u moet blazen en hoelang.
Ook krijgt u zo meer ervaring met uw vingertechnieken. Dat is heel belangrijk als u een blaasinstrument wilt bespelen.
Verder leert u ook (als u er nog geen ervaring mee heeft) noten lezen en die goed
en snel op een blokfluit te bespelen.
Dit is de basis voor het bespelen van een blaasinstrument.
Maar u hoeft natuurlijk niet te beginnen met een blokfluit, dat is geheel uw eigen keuze maar wij raden het u wel aan.
Toelichting Blokfluit:
De blokfluit is een houten blaasinstrument, maar kan ook van plastic zijn. De blokfluit word vaak gebruikt als een beginnersinstrument, omdat je hiermee de basis kan leggen voor als je een groter blaasinstrument wilt bespelen. Hierdoor wordt de blokfluit vaak onderschat, omdat het zo'n simpel instrument lijkt. De blokfluit is inderdaad qua toon niet erg uitgebreid, maar de bespeler ervan heeft wel veel muzikaliteit en speeltechniek nodig om de blokfluit optimaal te laten klinken.
De blokfluit is het oudste instrument dat er bestaat, en er zijn veel soorten van. Er is dus genoeg keus maar vaak beginnen beginnende muzikanten met een sopraanblokfluit.
Toelichting Dwarsfluit:
De dwarsfluit is officieel een houten blaasinstrument, maar zijn vaker van metaal (zilver) dan van hout. De dwarsfluit komt aan zijn naam door de houding van de fluit tijdens het blazen. De dwarsfluit wordt ongeveer hetzelfde bespeeld als de blokfluit, alleen wordt de dwarsfluit een kwartslag gedraaid.
Er zijn veel verschillende soorten dwarsfluiten. De piccolo heeft bijvoorbeeld een hoge toon en de basdwarsfluit een lage toon. Daardoor is er genoeg om uit te kiezen.
Toelichting Hoorn:
Tegenwoordig kennen we de hoorn als een koperen blaasinstrument, maar vroeger werd het gebruikt bij de jacht om signalen door te geven.
De buis van de hoorn is opgerold in een cirkel, maar is uitgerekt wel 4 meter lang. De hoorn kan van noot wisselen door gebruik te maken van de ventielen maar de toon kan ook worden beïnvloed door de positie van de hand in de beker.
Vroeger werd de hoorn ook veel gebruikt in een symfonieorkest maar tegenwoordig komt de hoorn in bijna alle soorten muziek voor.
Toelichting Klarinet:
De klarinet is een houten blaasinstrument, maar kan ook van kunststof zijn. De klarinet bespeel je net zoals de blokfluit, alleen blaas je door een ander soort mondstuk. Je zet namelijk je tanden boven op het mondstuk en met je onderlip druk je tegen het houten rietje. Als je blaast blaas je dus tegen het rietje waardoor deze gaat trillen en dit effect heeft op de toon van de klarinet.
Toelichting Saxofoon:
De saxofoon behoort officieel tot de houtblazers maar os een koperen instrument. De vorm van de saxofoon is een S-vorm. Je bespeelt het net zoals de blokfluit en de klarinet alleen in een andere vorm. Je gebruikt wel dezelfde vingertechnieken alleen is de saxofoon een stuk uitgebreider qua toon dan de blokfluit.
De saxofoon heeft hetzelfde mondstuk als de klarinet, alleen is deze een stukje groter. Maar je gebruikt ook een rietje om doorheen te blazen.
Er zijn 7 soorten saxofonen, maar tegenwoordig worden er vooral nog maar op 4 soorten geblazen. Deze soorten zijn de sporaan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon.
Toelichting Panfluit:
De panfluit is een fluit die is opgebouwd uit een aantal aan de onderzijde gesloten buizen van verschillende lengte. De panfluit bestaat vaak uit bamboe, maar worden ook gemaakt uit hout, metaal en glas.
De panfluit bespeel je door lucht over de buis tegen de rand aan te blazen. Zo heeft iedere buis zijn eigen toon. De panfluit geeft een mooie zachte en rustgevende toon als je hem bespeeld.
Toelichting Trombone:
De trombone is een koperen blaasinstrument en wordt ook wel (gekscherend) een schuiftrompet genoemd. Maar tussen een trombone en een trompet zitten veel verschillen. De buis van de trombone is een stuk langer vergeleken met die van een trompet, het mondstuk is groter en de beker is wijder. Daardoor kan de trombone lagere noten spelen.
De verschillende tonen van een trombone ontstaan door het in- en uitschuiven van de buis. De buis heeft in totaal 7 standen (posities).
Trombones worden veel gespeeld in symfonie-orkesten.